Kyrkan

Bovallstrands kyrka omkring 1920. I det ljusa huset till vänster om kyrkan inrymdes sedermera post-telegraf-och telefonstation.
Bovallstrands kyrka
 
Första gången Bovallstrand nämns i text var 1594, i samband med att biskopen i Oslo och Hamars stift gjorde en visitationsresa i Bohuslän. Han skrev en utförlig beskrivning av resan. På vägen mellan Tossene prästgård och Kville prästgård gick färden genom Säms dalar och i resebeskrivningen nämndes ”fiskeleyet Bouoldtstrand, liggendis yderst i Baandefiord”.
 
Det dröjde dock ända in på 1900-talet innan en kyrka byggdes på orten. I februari 1910 beslutades på municipalstämman att man skulle söka plats för både skola och kyrka. Syföreningen Myrorna bestämde sig för att samla in medel till bygget, männen utförde dagsverken och man sålde andelar för 5 kr styck. Tomten skänktes 1913 av Ingeborg och Henrik Salberg, ägarna till Finntorps gård.
 
Byggandet började 1916 och den 16 augusti samma år hade hundratals personer samlats för att bevittna inmurningen av ett dokumentskrin i kyrkomuren. Då var takstolarna på plats och flaggan vajade från tornbyggnaden, som var lövad runt om.
 
Ett år senare, i augusti 1917 invigdes den nya kyrkan av biskopen i Göteborgs stift, Edvard Rodhe. Kyrkan hade ritats av Axel Johansson från Nösund, som också var byggherre och som tidigare hade byggt kapellen i Nösund och Hamburgsund.
Tillkomsten av kyrkan underlättade livet för församlingen då man slapp gå den långa vägen till och från Tossene kyrka. Kyrkan administrerades av en kapellstiftelse fram till år 1939 då kyrkan med tomt överläts till Tossene – Hunnebostrands Kyrkliga Samfällighet.
 
Kyrkan renoverades både i slutet av 1950-talet och 1970-talet, och kyrkan målades om invändigt 1999.
 
Ur Bohusläningen 28 maj 1979:
“Bovallstrands kyrka har fått en ansiktslyftning. På lördagen återinvigdes Bovallstrands kyrka inför en praktiskt taget fullsatt helgedom. Före detta biskopen i Göteborgs och Bohusläns stift Bo Giertz förrättade invigningen assisterad av fyra präster. Dessa var kyrkoherdarna Lennart Nilsson (Svarteborg), Ragnar Block (Kville), Rune Ydgren (Tossene) samt komminister Alvar Strid (Askum).

Uppslutningen för att bidra till kyrkans förnyelse och uppsnyggning är stor i samhället.Reparationen som gällde nya fönster, ny isolering, uppbrutna golv och renovering av bänkarna har gått på 225 000 kr. Av dessa pengar har den mycket aktiva syföreningen bidragit med 60 000 kr. Den har även vävt 250 m tyg för dynorna i bänkarna samt bidragit till installationen av värme i kyrkan.
 
Ett femtontal damer från syföreningen har varit sysselsatta med vävningsarbeten sedan 16 januari. Man har haft fem vävstolar till sitt förfogande och lokalerna har Dagmar och Erik Salberg från Finntorp ställt upp med. Det är mycket billigare att väva tyget själv, resonerade damerna som räknar med att spara in en rejäl slant åt kyrkan, uppåt 15 000 kr.”
Syföreningen hade förutom ideellt arbete även betalat materialet som kostat 7000 kr. Fru Ydgren varpade ensam alltsamman. Med och vävde var Elsy Karlsson, Ella Nordén, Alice Karlsson, Anna-Lisa Ydgren, Kerstin Andersson, Ella Engström, Dagmar Larsson, Dagmar Salberg, Lizzie Ferm och Maj Högdén.
 
Altartavlan är liksom de fyra målningar på sidorna av evangelisterna utförda 1934 av Göteborgskonstnären Kristian Lundstedt.
 
Predikstolen har fyra målade fält, som från vänster visar en lilja, som symboliserar Jungfru Maria och också är renhetens symbol, duvan representerar Den helige Ande, alltså dopet, Bibeln står för Guds Ord och slutligen kalken som symboliserar Herrens Heliga Nattvard.
 
Vid dopplatsen finns förutom dopfunten i trä en kopia av Bertel Thorvaldsens kända Kristusbild.
Piporgeln med tio stämmor är byggd 1958 av John Grönvall Orgelbyggeri Lilla Edet.
 
Ett processionskors är skapat 1994 av kyrkokonstnären Eva Spångberg från Gamla Hjälmseryd utanför Sävsjö i Småland, och som brukade kallas förkunnare i trä.
 
Votivskeppet är byggt 1954 av fiskaren Görtz Högdén.
 
I tornet hänger en kyrkklocka som bland annat har en inskription som berättar att den blev gjuten 1920 av Bergholtz och Co i Stockholm. Det står även:
“Mänska när du hör mitt ljud
Lyft ditt hjärta upp till Gud
Kom att i hans helga kyrka
Gud din frälsare att dyrka”
 
Utanför kyrkans södra långsida finns en minnessten uppställd. På den finns namnen på personer från Bovallstrand som omkommit på havet genom tiderna.